Bij het Brugada-syndroom is de elektrische activiteit van het hart verstoord, waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Het is een erfelijke aandoening. Niet iedereen heeft klachten. Als er wel klachten zijn, treden deze vaak op in rust. Mannen hebben meer kans op en ook vaak pas na het 30e levensjaar, waarbij mannen ook nog eens vaker klachten hebben dan vrouwen. Als iemand het Brugada-syndroom heeft en zwanger is wordt er een extra ECG (elektrocardiogram, oftewel een hartfilmpje) gemaakt en wordt er geadviseerd om in een Universitair Medisch Centrum te bevallen, omdat er nog weinig ervaring is omtrent dergelijke bevallingen.
Koorts kan een hartritmestoornis uitlokken en je kunt dan ook het beste een ECG laten maken.
Oorzaken:
- erfelijke aandoening waarbij een verandering in het DNA is opgetreden.
Symptomen:
- hartritmestoornissen;
- duizeligheid;
- flauwvallen;
- in zeer ernstige gevallen hartstilstand.
Behandeling:
- aanpassen leefstijl: geen grote maaltijden, niet te veel alcohol;
- wanneer op een ECG geen ritmestoornissen te zien zijn en iemand geen last heeft van wegvallen, is er een zeer kleine kans op gevaarlijke ritmestoornissen en hoeft er geen behandeling te volgen;
- is het risico groter dan wordt er een ICD geplaatst.
Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten
Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!
Ondanks alle info toch nog vragen?
Toch nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? We staan voor je klaar! Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
Contact opnemen




Hartverhalen
Kenniscentrum
Help mee en doneer
Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.