Als het hart het bloed door het lichaam rondpompt, komt er druk op de vaten te staan. Deze druk wordt de bloeddruk genoemd. Bloeddruk wordt altijd gemeten in twee waarden: de boven- en de onderdruk. De bovendruk (systole) wordt gemeten op het moment waarop het hart pompt. Dan jaagt het hart bloed door de slagaders. De onderdruk (diastole) wordt afgelezen op het moment waarop het hart niet pompt, tussen twee pompbewegingen in dus. Het verstijven van de wanden van de bloedvaten leidt op den duur tot hoge bloeddruk. De vaten vernauwen dan. Dat kan leiden tot ernstige hart- en vaatziekten.
Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg. De bloeddruk verandert voortdurend, deze is namelijk afhankelijk van o.a. emoties en activiteiten. Een aantal metingen op verschillende dagen is daarom vaak nodig om de diagnose te kunnen stellen.
Oorzaken:
- vaak onbekend;
- ongezonde leefstijl.
Symptomen:
- duizeligheid;
- hoofdpijn;
- pijn op de borst;
- kortademigheid;
- rusteloosheid;
- oorsuizen;
Behandeling:
- leefstijladviezen;
- medicatie:
– plaspillen;
– bètablokkers: verlaging hartritme en vaatverwijding;
– RAS-remmers: remt aanmaak bloeddruk verhogend hormoon;
– calciumantagonisten: vaatverwijding of invloed op kracht en frequentie van het kloppen van het hart.
Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten
Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!
Ondanks alle info toch nog vragen?
Toch nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? We staan voor je klaar! Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
Contact opnemen




Hartverhalen
Kenniscentrum
Help mee en doneer
Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.