Katheteriseren is een onderzoek naar het hart en de kransslagaders via de bloedvaten. Daarbij worden dunne slangetjes, de zogenoemde katheters, gebruikt. Met deze slangetjes van enkele millimeters dikte kan de specialist bij het hart komen.

Met behulp van de katheterisatie kan naar de toestand van de kransslagaders gekeken worden, om eventuele vernauwingen op te sporen. Een katheterisatie kan ook gericht zijn op onderzoek van de hartkleppen. Ook kan de specialist zo meer te weten komen over de pompfunctie van het hart en eventuele hartritmestoornissen. Aan de hand van dit onderzoek bepaalt de arts welke behandeling noodzakelijk is.

Een katheterisatie volgt vaak op klachten van pijn op de borst, hartritmestoornissen, hartklepproblemen of een hartinfarct. In dat laatste geval kan de arts zien waar het hart beschadigd is en hoe groot die schade is.

Voor de behandeling is een plaatselijke verdoving nodig op de plek waar de katheter het lichaam in gaat. Daarnaast krijg je medicijnen om stolsel op de katheter te voorkomen. Ook rustgevende medicijnen kunnen desgewenst worden verstrekt, als je aangeeft angstig te zijn.

Een katheterisatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Sommige patiënten voelen daarbij een kriebelend gevoel, hoewel de bloedvaten van binnen gevoelloos zijn. Na de katheterisatie zijn er enkele beperkingen waarmee je rekening moet houden. Zo is autorijden niet verstandig. Kom dus niet zelf met de auto naar het ziekenhuis, maar laat iemand anders rijden.

Wat betekent een hartkatheterisatie?

Middels een hartkatheterisatie worden de kransslagaders in beeld gebracht. Met deze coronair angiografie (CAG) kan ook afgelezen worden hoe de pompfunctie van het hart is, of de toestand van de hartkleppen. De kransslagaders voorzien het hart van zuurstof. Bij een vernauwing van deze slagaders krijgt het hart te weinig (of geen) zuurstof, en dat kan leiden tot een hartaanval. Om er achter te komen hoe de kransslagaders eruitzien en waar eventueel een vernauwing is, wordt een katheter door de bloedvaten naar binnen geschoven. Dat gebeurt vaak via de lies, tegenwoordig ook steeds vaker via de pols. Van daaruit wordt de dunne katheter naar het hart geschoven. Zo’n katheter is een hele dunne buis met gaatjes aan het uiteinde. Middels de katheter kan een contrastvloeistof worden ingespoten. Dat geeft de arts middels röntgenfoto’s een beeld van de toestand van hart en kransslagaders.

Het katheteriseren van het hart

Het katheteriseren van het hart is een ingreep waarin via de lies of de pols een dun buisje naar het hart wordt gebracht. Dat gebeurt door dat superdunne buisje door bloedvaten te schuiven. Met deze katheter kan de arts een contrastvloeistof inspuiten op de plek die onderzocht moet worden. Met behulp van een röntgenfoto kan de arts dan bekijken hoe het hart eraan toe is en of er vernauwingen zijn in de kransslagaders.

Bestel nu onze zorgboeken!

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!

Bekijk en bestel de zorgboeken

Ondanks alle info toch nog vragen?

Toch nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? We staan voor je klaar! Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Contact opnemen
Marly
Aysegül
Verhalen van hartgenoten en naasten

Hartverhalen

Aritmie Hartpatient hartziekte Hypertensie

“Na het dotteren zei de arts:wartier laad hij het niet gehaald.’ Die woorden sloegen in als een bom. Het besef dat hij zomaarwa en maakte alles ineens heel concreet. Het leveblik verneens heel concreet. Het leveblik veranderen.”

Karin jaar, partner van een Hartpatiënt
Lees het hele verhaal
Cardiomyopathie Hartpatient hartziekte Naasten

“Na het dotteren zei de arts: ‘U had geen kwartier later moeten zijn, anders had hij het niet gehaald.’ Die woorden sloegen in als een bom. Het besef dat hij zomaar wreet. Het leven kan in een ogenblik veranderen.”

Karin 61 jaar, partner van een Hartpatiënt
Lees het hele verhaal
Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.