Columns woensdag 5 februari 2025

 

Steeds weer loop ik in de spreekkamer tegen dezelfde problemen aan. Een patiënt komt voor de jaarcontrole en ik neem de voorgeschiedenis, de medicatie, de klachten en de risicofactoren door (en voor de zorgverzekeraar: ja ook alle andere items die ik verplicht in dat kwartiertje moet invullen en navragen: doe ik uiteraard allemaal!). Als alles meezit lukt dat net, maar het loopt al snel spaak als de patiënt geen medicatielijst bij zich heeft, maar ervan uit gaat dat ‘alles wel in de computer staat’.

Ja, daar staat wel wat, maar het is de bedoeling dat wij dit bij elk bezoek weer controleren. Sommige pillen dienen namelijk tijdelijk gebruikt worden. Maar andere pillen dienen in principe juist levenslang te worden gebruikt. En bij weer andere dient de dosis elke keer weer te worden afgestemd, op bijvoorbeeld de leeftijd, het gewicht, de nierfunctie, de leverfunctie, de bloeddruk of op bepaalde bloeduitslagen, van bijvoorbeeld het cholesterol of de suiker. Bovendien zijn er nog zogenaamde interacties waar we als arts rekening mee moeten houden. Ofwel, met het feit dat sommige medicijnen elkaars werking verzwakken of versterken. Bij al dat soort zaken is het dus noodzakelijk dat we weten wát iemand precies gebruikt en ook in welke dosis. Pas dan kunnen we op basis van wat we op dat moment zien en meten de medicatie hierop correct en dus veilig aanpassen.

En dan helpt het helaas ook niet als iemand weet te benoemen dat er twee witte, één gele en een rood pilletje in gebruik zijn. Doordat apotheken van de overheid/zorgverzekeraar altijd de goedkoopste pillen moeten aanbieden, komen deze de ene week van de ene, de andere week van een andere aanbieder, die ze overigens in theorie ook nog de ene keer uit een
fabriek uit India, de andere week uit een fabriek in Timboektoe kan importeren.

Naar mijn mening hoort niet alleen de dokter, maar ook de patiënt tot op zekere hoogte te weten welke pillen hij of zijn waarom gebruikt. Neem dus altijd een lijstje mee met de medicatie die u gebruikt, inclusief doseringen, innamefrequentie, en dus ook inclusief medicatie waarvan u denkt dat de cardioloog er niks mee te maken heeft en dus ook uw lijst met eventuele supplementen, ook die hebben (soms) interacties. Ofwel, zoals boven het Orakel van Delphi al stond: ‘Ken Uw Zalven’: weet wat u slikt, druppelt, smeert en/of inhaleert: we zijn geen orakel, we hebben al die informatie nodig.

 

Remko Kuipers

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine

Bestel nu onze zorgboeken!

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!

Bekijk en bestel de zorgboeken

Altijd op de hoogte blijven

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Aysegül
Donna
Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.