donderdag 22 juli 2010

WAGENINGEN – Hoe vloeibaarder een voedingsmiddel, hoe minder verzadigend. De blootstelling aan de mond is namelijk van grote invloed op de mate van verzadiging.

Dat blijkt uit het proefschrift waarop Nicolien Zijlstra eind juni promoveerde aan de Wageningen University.

Dat vloeistoffen juist leidden tot een efficiënte opname van voedingsstoffen was al bekend. Vandaar dat er energiedrankjes op de markt zijn. Ook speciaalvoeding voor zieken die ondervoed zijn, hebben de vorm van drankjes.

Zijlstra deed zes experimenten om erachter te komen waarom vloeistoffen minder verzadigend zijn dat vaste voedingsmiddelen. Textuur is daarbij van groot belang. Vloeistoffen worden snel doorgeslikt, omdat er niet hoeft te worden gekauwd. Ook de eetsnelheid en de hapgrootte zijn van belang.

De gegevens uit het onderzoek zijn belangrijk voor de ontwikkeling van verzadigende voedingsmiddelen. Die zouden een rol kunnen spelen bij het terugdringen van overgewicht.

Bron: Gezondheidsnet

Bestel nu onze zorgboeken!

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!

Bekijk en bestel de zorgboeken

Altijd op de hoogte blijven

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Donna
Yvonne

Misschien ook interessant

Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.