Nederland werd deze week opgeschrikt door het nieuws dat topkok Jonnie Boer plotseling aan longembolie overleed. Een sluipmoordenaar, die longembolie, die iedereen onverwachts kan treffen. Hoe herken je de symptomen en wat kun je er tegen doen?
Jaarlijks overlijden zo’n 7000 mensen aan longembolie, de verstopping van een bloedvat naar de longen. De oorzaak van die verstopping is vaak een bloedstolsel in been of onderbuik, zegt Erik Klok, hoogleraar Interne Geneeskunde in het LUMC en internist Vasculaire Geneeskunde in de Telegraaf. Dat stolsel schiet los en kan vervolgens een longslagader verstoppen. Afhankelijk van de grootte van die prop en de vraag wáár die blijft hangen geeft aan hoe ernstig de gevolgen zijn.
Plotse dood
Hoe vroeger de prop in de longslagader blijft hangen, des te meer vertakkingen worden daardoor geblokkeerd, met als gevolg benauwdheid en een toenemend tekort aan zuurstof voor alle belangrijke organen in het lichaam, waaronder het hart. Dat moet steeds meer moeite doen om genoeg bloed door de longen te pompen, wat kan resulteren in hartfalen. Stokt de zuurstofvoorziening naar het hart, dan valt dat uit en volgt een plotselinge dood.
Risicogroepen
Risicogroepen zijn ouderen, mensen met diabetes en vrouwen die de pil slikken. Vaak heeft iemand gewoon niet in de gaten welke risico’s hij of zij loopt. Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Daardoor is het moeilijker te herkennen door de arts. Je zult al een scan moeten maken om de prop te zien. Een huisarts kan dat niet.
Trombosebeen
Maar je kunt zelf wel alert zijn op een trombosebeen: het onderbeen voelt warm, dik en pijnlijk aan. Volgens Kok gaat dat vaak vooraf aan een verstopping van de longslagader. Bel in dat geval je huisarts of desnoods 112, raadt hij aan.
Gezond leven
Antistollingsmedicijnen werken meestal goed tegen bloedpropjes, ze voorkomen dat ze verder groeien en dat er nieuwe stolsels bij komen. Het lichaam ruimt daarna zelf de stolsels op, aldus Kok. Het belangrijkste wat we zelf kunnen doen om dit soort dingen te voorkomen, is gezond leven, laat hij nog weten.
Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten
Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!
Altijd op de hoogte blijven
Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.
"*" geeft vereiste velden aan





Misschien ook interessant
Help mee en doneer
Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.