Bekende Nederlanders donderdag 3 juli 2025

In zijn werk maakt Radmilo Soda kennis met tal van verschillende mensen. Ieder met een individueel verhaal, een andere achtergrond en een eigen reden om de hulp in te schakelen van de personal trainer en lifestylecoach. Een persoonlijke aanpak, zeker voor (hart)patiënten in of net na een revalidatietraject, is voor hem enorm belangrijk.

Toevallig kreeg Soda de dag vóór dit interview nog een telefoontje van één van zijn klanten. Een hartpatiënt. Al een tijdlang gaat het goed met hem – nadat er vernauwingen bij hem werden geconstateerd slikt hij al een jaar bètablokkers – maar sinds de zomer ging het toch niet helemaal de goede kant op. De man voelde zich aanhoudend benauwd en hoewel hij eerst nog een griep vermoedde, stapte hij na een tijdje toch maar naar zijn arts. Hij bleek opnieuw vernauwingen te hebben in zijn bloedvaten en moest geopereerd worden. “Er zijn twee stents bij hem geplaatst, vertelde hij aan de telefoon”, vertelt Soda, die graag betrokken blijft wanneer zijn klanten iets dergelijks meemaken. “Gelukkig gaat het nu heel goed met hem. Hij heeft drie weken rust nodig en daarna meldt hij zich hier weer. Uiteraard wordt hij in de tussentijd gemonitord door zijn cardioloog en ondergaat hij een inspanningstest. Op basis van de gegevens die daaruit komen, zal ik een programma voor hem schrijven en kunnen we aan de slag om weer op te klimmen. Hoe lang dat duurt, is natuurlijk altijd afhankelijk van de fitheid van een klant.”

Hartslagmeter

Soda traint heel regelmatig met hartpatiënten die bij hem komen tijdens of na een revalidatietraject. “Wanneer fysio’s en cardiologen in het ziekenhuis eenmaal hebben bepaald op welk niveau en bij welke hartslag patiënten mogen trainen, komen ze bij ons. Ik verplicht het iedereen om met een hartslagmeter te trainen: monitoring vind ik enorm belangrijk. Vaak slikken hartpatiënten medicijnen zoals bètablokkers. Dat soort medicijnen onderdrukken de hartslag, waardoor het daadwerkelijke hartritme tijdens inspanning niet altijd representatief is. Daarom trainen we vaak twintig slagen onder de gemiddelde hartslag bij inspanning. Dat verschil moet je kennen, en daar moet je rekening houden bij de verschillende trainingszones die je aangaat.”

Monitoring

Voor de monitoring maken Soda en zijn collega’s gebruik van een groot televisiescherm waar de hartslag continu op te zien is. “We letten daarbij ook continu op herstel. Dus niet alleen tijdens de inspanning is de hartslag belangrijk; ook tijdens de rustmomenten. Als een hartpatiënt een minuut op de fiets of crosstrainer zit, wat doet dat met het lichaam en de hartslag en wat kunnen we doen voor optimaal herstel, oftewel: hoe krijgen we de hartslag naar beneden? Dat is heel belangrijk, want als de hartslag te hoog blijft duidt dat op onvoldoende fitheid voor de betreffende inspanning. Langzaam opbouwen is cruciaal.”

Vertrouwen kweken

Juist door langzaam op te bouwen en keer op keer voldoende rust te nemen, ziet Soda het vertrouwen van (hart)patiënten tijdens het trainen groeien. “Na een diagnose schrikken veel patiënten. Ze worden onzeker en durven niet veel meer. Door samen aan de slag te gaan en patiënten zélf te laten voelen en te laten zien wat training met hun lichaam doet, kweken ze steeds meer vertrouwen. Dan zien ze dat het klopt wat ze voelen en dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun ademhaling en hartslag door rust te pakken. Wij als trainers zijn er om mensen op hun gemak te stellen, zodat iemand vervolgens weer door kan. We horen regelmatig: ‘Wauw, drie weken geleden had ik een hartslag van 140 bij één minuut fietsen, maar nu, na drie weken trainen, is dat al gezakt naar 132.’ Dat geeft dus aan dat een lichaam fitter wordt en dat het hart meer zuurstof kan verwerken. En wat we dan zien: dan willen mensen meer. Dat is wat je wilt! Dan gaan mensen echt durven. Het hart laten pompen en lekker trainen: daar is ook een cardioloog blij mee.”

Leefstijl

“Soms moeten mensen helaas heel veel pijn lijden om het roer om te gooien”, besluit Soda. Hij ziet dat een diagnose bij een hartpatiënt vaak zorgt voor een ommekeer. “Niet alleen op het gebied van lichaamsbeweging, maar hartpatiënten gaan vaak echt actief aan de slag met hun hele leefstijl. Dat is heel belangrijk. Dankzij trainen win je het vertrouwen terug in je lichaam, maar dankzij leefstijlaanpassingen zorg je ervoor dat je je lichaam ook op een duurzame manier onderhoudt.”

Tekst: Yara Hooglugt
Foto: Radmilo Soda

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine

Bestel nu onze zorgboeken!

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. Je kunt de boeken bestellen als papieren versie of e-book, los of allemaal tegelijk. Een must-have voor een gezond hart en een mooie toekomst!

Bekijk en bestel de zorgboeken

Altijd op de hoogte blijven

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Marit
Donna
Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.