1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #78804 Reageer
    Bert Wulms
    Deelnemer

    Voor de mensen (zoals ik) die overgevoelig zijn voor voeding met glutamaat (smaakversterkers met de namen MSG, E621, vetsin, gehydroliseerd eiwit etc) :

    Door de verlaging van natriumzout in voeding, zoals brood, kaas, en vleeswaren, is er kans dat producenten het natrium vervangen door een andere soort smaakversterker ….. althans daar was ik een beetje bang voor…. en nu vond ik een aanwijzing dat het mogelijk al plaats vindt of zal plaats vinden:

    (maart 2008)
    “Smaakversterking door gistextracten
    Jo Ann van Geest, Product Application Manager bij DSM ging in haar presentatie in op smaakversterking van levensmiddelen en reductie van natriumzout met behulp van gistextracten. DSM heeft onderzoek uitgevoerd op het gebied van natriumreductie in levensmiddelen zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en zuivel door de toevoeging van gistextracten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er een toekomst is voor natriumreductie door middel van gistextracten, waarbij de smaak en consistentie van levensmiddelen intact blijven.”

    Gistextract ipv natriumzout dus ??….. hmmmm, dat is een bron van vrij glutamaat en heeft hetzelfde effect als de kunstmatige smaakversterker MSG (E621). Veel mensen krijgen pas lichamelijke klachten als de glutamaat inname boven de 3 gram komt….. maar een minderheid al bij een pietsie MSG.

    Wat merken de mensen die overgevoelig zijn voor glutamaat (een nuttige prikkelende neurotransmitter in de hersenen, die in wat grotere hoeveelheden echter een zenuwtoxine is)?

    Klachtenpatroon bij intolerantie of overdosis glutamaat:

    brandend gevoel achter in de nek, op de borst en aan de voorkant van de
    armen
    verdoofd gevoel achter in de nek, uitstralend naar armen en rug
    tintelend, warm gevoel in het gezicht, bij de slapen, in de nek, armen en
    hoog in de rug
    strak gevoel in het gezicht
    pijn op de borst
    hoofdpijn / migraine
    misselijkheid
    *hartkloppingen
    *verhoogde bloeddruk…….. :ohmy: die wil men toch juist verlagen ;) !!
    gejaagdheid
    slapeloosheid
    ademhalingsmoeilijkheden bij mensen met astma
    sufheid
    spierzwakte, spierpijn
    darmklachten

    Nou, ik geef het maar even door, dan weten de MSG vermijders waarom men mogelijk weer oude MSG klachten heeft sinds dit jaar ………..of misschien voor het eerst deze klachten krijgt door de grotere dosis glutamaten in ons voedsel ……en je wordt er overigens ook dik van…..

    Lisa.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Brood met glutamaat
Je informatie:




Brood met glutamaat - Hartpatiënten Nederland
donderdag 5 februari 2009
Onze zorgboeken

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. De boeken zijn binnenkort beschikbaar als papieren versie en e-book.

Heb je vragen of wil je alvast je interesse doorgeven? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Altijd op de hoogte blijven

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Marly
Donna
Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.