1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #78726 Reageer
    Bert Wulms
    Deelnemer

    Gunstig effect rode wijn bij de maaltijd

    2008 – Het drinken van rode wijn bij het eten biedt bescherming tegen de schadelijke effecten van geoxideerde vetten.

    Dit bleek uit een studie met 10 gezonde vrijwilligers.
    Ze kregen achtereenvolgens 3 maaltijden met 250 gram kalkoenvlees.

    Bij maaltijd A werd naast het normaal bereide kalkoenvlees alleen water gedronken.
    Bij maaltijd B werd 200 ml wijn gedronken en het kalkoenvlees was na verhitting geweekt in rode wijn.
    Bij maaltijd C werd eveneens 200 ml rode wijn gedronken en het kalkoenvlees was al vóór de verhitting geweekt in rode wijn.

    Na consumptie van iedere maaltijd werden de concentraties malondialdehyde (MDA) in het bloed en de urine bepaald.
    MDA is een maat voor de mate waarin vetten worden geoxideerd. Bij de start van het onderzoek was de concentratie MDA in het bloed van de deelnemers gemiddeld 50 nmol/ml.

    Na maaltijd A, waarbij naast het kalkoenvlees alleen water werd gedronken, steeg de concentratie MDA in het bloed met 160 nmol/l.
    Na maaltijd B was de opname van MDA in het bloed 75% lager dan na maaltijd A.
    Na maaltijd C werd zelfs helemaal geen stijging van de concentratie MDA gemeten.
    Bepaling van de concentraties MDA in de urine gaf vergelijkbare resultaten.

    Geconcludeerd kan worden dat de polyfenolen in wijn een antioxidatief effect uitoefenen. Dit kan de verklaring vormen voor eerder gevonden aanwijzingen dat rode wijn een beschermend effect heeft ten aanzien van hart- en vaatziekten.

    Bron:

    Gorelik S, Ligumsky M, Kohen R, Kanner J. A novel function of red wine polyphenols in humans: prevention of absorption of cytotoxic lipid peroxidation products. FASEB J 2008; 22(1):41-6

    bron: ortho.nl

    Ik doe altijd rode wijn bij de sudderende runderlapjes (voor de malsheid), … voortaan marineer ik het vlees ook van te voren maar al :)

    Over MDA:
    MDA ontstaat als LDL cholesterol wordt geoxideerd.
    Het is een marker voor oxidatieve stress in het lichaam.
    MDA is mutageen en carcinogeen.
    Het remt de samentrekking van hart(ventrikel)spiercellen.
    Het kan enzymen, DNA en lipiden beschadigen.

    Pas geleden ontdekte ik dit:
    De stof L-carnosine deactiveert MDA (en doet nog heel veel meer goeds).
    Het zit in vlees, gevogelte en vis.

    Cheers :cheer: ,
    Lisa

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Gunstig effect van rode wijn bij het eten
Je informatie:




Gunstig effect van rode wijn bij het eten - Hartpatiënten Nederland
dinsdag 21 oktober 2008
Onze zorgboeken

Hulp en inzicht voor hartpatiënten en hun naasten

Onze zorgboeken Je hart, je leven staan vol met handige tips en duidelijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten. Ze bieden steun en helpen je op weg naar een gezonder en fijner leven. De boeken zijn binnenkort beschikbaar als papieren versie en e-book.

Heb je vragen of wil je alvast je interesse doorgeven? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Altijd op de hoogte blijven

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en belangrijke informatie voor hartpatiënten en hun naasten? Met onze nieuwsbrief ontvang je regelmatig updates rechtstreeks in je inbox. Zo mis je niets en blijf je goed geïnformeerd! Meld je nu aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Marly
Yvonne
Alvast ontzettend bedankt!

Help mee en doneer

Met jouw donatie kunnen we 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten onafhankelijk blijven ondersteunen.